ELBISELERINIZDEKI ZEHRE NE KADAR DUYARLISINIZ?
ELBISELERINIZDEKI ZEHRE NE KADAR DUYARLISINIZ?
Ileti icin Sn. Ahmet TOSUN’a Tesekkur Ederim.
Kimden: Ahmet TOSUN
Tarih: 18 Subat 2009 Carsamba 20:34
Konu: Elbiselerinizdeki zehre ne kadar duyarlisiniz?
Kime:
ELBISELERINIZDEKI ZEHRE NE KADAR DUYARLISINIZ?
Son yillarda gunluk hayatimizin bir parcasi haline gelen "ekolojik" kavramini en fazla tarim ve gida urunleri icin kullaniyoruz. Bedenimizin ihtiyaclarini goren, sagligimizla birebir ilgili gidalarin ekolojik olanini elde etmek icin kimimiz pazar pazar dolasiyor, kimimiz ekmegini dahi evinde yapiyor.
Peki bir anlamda ikinci cildimiz olan kiyafetlerimiz ne kadar saglikli ve ekolojik hic dusunduk mu? Sindirim ve solunum yoluyla kiyafetlerin uzerindeki boya artiklarinin, kimyasallarin cildimizi ve sagligimizi, ozellikle de cocuklari olumsuz etkileyebilecegi hic aklimiza geldi mi? Bundan 15-20 yil oncesine kadar gida ve tarim urunlerine dair "ekolojik" kavrami toplumun gundeminde hic yokken artan urun cesitliligi ve bugun gelinen nokta yakin zamanda ekolojik tekstilin de gunluk hayatimizin bir parcasi haline gelecegi konusunda umut verici.
Ekolojik tekstil hammaddeden mamul haline gelinceye kadar tum asamalarda cevre gozetilerek uretilmis ve kullanim sirasinda insan sagligina zarar vermeyen ve kullanim sonrasi geri donusturulebilen urun demektir. Kiyafetlerimizin (kazak, pantolon, etek, ic giyim vs..), ev tekstillerinin (hali, carsaf, perde, dosemelik kumaslar vs..) gunluk hayatimizda ic ice oldugumuz tum tekstil urunlerinin ana maddesi elyaftir. En sik tercih edilen ise hava gecirmesi, nem ve ter tutmasi sebebiyle pamuktur. Pamuk uretim esnasinda bir dizi kimyasallara maruz kalir. Zirai tarim ilaclari, beyazlaticilar, kukurt iceren boyarmaddelerin baslicalarini olusturdugu bu kimyasallar kanserojen olabilir, deriye temasla insan sagligina zarar verir. Ekolojik olarak uretilmeyen pamugun uzmanlar tarafindan tekstilin nikotini olarak degerlendirildigini dusunursek konunun onemi daha iyi anlasilmaktadir.
Tuketici olarak ne yapabiliriz?
Renk ne kadar koyuysa o kadar cok boyarmadde kullanilmis demektir. Kimyasal kokan koyu renkli urunlerden kacinilmali. Alindiginda mutlaka yikanmalidir.
İslandiginda renk veren, boyasi akan koyu renkli elbiselerin cilde temasi tehlikelidir.
Boyalarin yuzde 70'inin kukurt icerdigi ve tezgahlari Cin mallarinin doldurdugunu dusunursek cocuk kiyafetlerinde renk ve koku konusunda ne kadar dikkatli olmamiz gerektigi sonucu ortaya cikmaktadir.
Organik pamuklu urunleri tercih ediniz.
Organik olarak uretilen pamuk, zirai tarim ilaclarina getirilen sinirlama nedeniyle hem cevreye hem de insan sagligina zarar vermemektedir.
Organik pamuktan uretilen kiyafetlerdeki tek sikinti renk alternatifinin cok olmayisidir. Kiyafet alisverislerimizde yuzde 75 etkili oldugu saptanan renkler ekolojik urunlerde cok parlak ve albenili olamamaktadir.
Ulkemizde tuketiciler tarafindan en fazla bilinen ekolojik tekstil etiketi bir Alman standardi olan "Oko Tex"tir. Bu standart satin alinan urunun zehirli kimyasallar icermedigi veya bu kimyasallarin belirlenen sinirlari asmadiginin bir sigortasi hukmundedir.
1 yorum:
"Elbiselerinizdeki ZEHRE ne kadar duyarlısınız" başlıklı yazınızı okudum,çok yararlandım.
Ancak yanlış biliyorsam yada yanlış yazacaksam lütfen beni uyarınız. "ZEHRE" kelimesinin Türkçe'mizde hiç bir anlamı yoktur. Hoş, ben zehre'den neyi kastettiğinizi anladım,lakin doğrusu "ZEHİR'E" olmalıdır. Esenlikler dilerim.
Yorum Gönder