19 Eylül 2009 Cumartesi

TEVKIL REHBERI COM MUAMMASI

TEVKIL REHBERI COM MUAMMASI

Öncelikle başlıkla birlikte bu siteye ön yargılı yaklaşımda bulunmadığımın düşünülmesi için kısa bir açıklama yapayım. Meslektaşlarımızca tevkilin anlamı bilinmekte.. Bu doğrultuda site adı itibariyle tamamen avukatlara hitap edildiği düşünülmekte; farklı illerdeki avukatlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma düşünceleriyle hareket edildiği izlenimi verilmektedir. Meslektaşlar arasında böylesine bir birlikte olma ortamı oluşturulmuşsa kurucu arkadaşlara teşekkür ederiz. Ancak sitede dolaşırken içerik ile ilgili insanın aklına birtakım soru işaretleri gelmektedir.

.

KİMLİK BİLGİLERİ SORUNU

Tevkil rehberi com, facebookta ve google reklamlarda epey bir zamandır reklamı çıkan; sayfa ön yüzünden de anlaşıldığı kadarıyla bazı meslektaşlarımızın rağbet gösterdiği bir site olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak içerik hakkında birazcık araştırma yapmak isteyenlerin karşısına üye olma şartı getiriliyor. Üyelik ise T.C. kimlik numarası ve baro sicil numarasının birlikte verilmesiyle gerçekleşiyor. Gerçekten de http://www.tevkilrehberi.com/newUser.aspx linkinde aşağıdaki kimlik bilgiler isteniyor:

Sizi de aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.

T.C. Numaranız:

Kayıtlı olduğunuz Baro:

Baro Sicil Numaranız:

Sayın kullanıcı,

Üye meslektaşların tevkil yetkisini kullandırmak ve kullanmak şeklinde gerçekleşecek resmi süreçte gerçek kimlik bilgilerinin kullanılması gerektiği kesin bir kural olarak üye meslektaş tarafından kabul edilir.

Bu nedenle yukarıda belirtildiği şekilde üye olarak başvuran avukat meslektaşın T.C. Kimlik (Vatandaşlık) numarası ile kayıt sırasında bildirdiği isim ve kimlik bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ve Türkiye Barolar Birliği sitesindeki kayıtlar kontrol edilmek sureti ile doğrulanmakta ve üyelik işlemi gerçekleştirilmektedir.

Hiçbir meslektaşımız, müvekkiline karşı hukuki ve cezai sorumluluk almamak için internet üzerinden bulduğu birine sorgusuz sualsiz tevkil vermez; muhakkak hiç olmazsa açar telefonu sorar.. Ayrıca açtığı telefonda, tevkil belgesine girmesi zorunlu bilgileri öğrenir; sıcak imzalı yetki belgesini postayla ya da kargoyla diğer meslektaşına atar. Başvuru sırasındaki en önemli ve can alıcı nokta ise tüm kimlik bilgilerinin (cilt no, asn, bsn de dahil olmak üzere) girilmesi zorunluluğudur. Çünkü Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden yakın zamanda T.C. vatandaşlık numarası doğrulaması kaldırılmıştır. Siteye üyelik başvurusu sırasında T.C. Kimlik Nonun doğrulanabilmesi için, tüm kimlik bilgilerinin eksiksiz girilmesinin şart olması gerekliliğidir. TBB avukat arama linkini meslektaşlarımızdan çok halkımız kullanmaktadır.

.

SİTE SORUMLUSU (SAHİBİ) OLARAK KİMSENİN GÖZÜKMEMESİ

Site sahibinin kim olduğunu araştırdığımızda (iletişim için http://www.tevkilrehberi.com/contact.aspx linkini tıkladığımızda) ise karşımıza site sahibi ya da sorumlusu olarak hiçbir isim (ya da kuruluş) çıkmamaktadır. Bunlarla birlikte googlea tevkilrehberi diye girip arama yaptığımızda karşımıza çıkan http://wwwtevkilrehberi.blogspot.com/ linkinde yer alan bir yazıda ise bir meslektaşımızın ismi yer almaktadır. Bu isim ve soy isim Türkiye’de sıklıkça karşılaşılan; üstelik barobirlik avukat arama sayfasında dahi aynı ad ve soyaddan 3 meslektaşımız bulunduğundan dolayı rastgele yazılmış bir isim de olabilir.

.

HUKUKİ ve CEZAİ SORUMLULUK

Bilişim hukuku bir yana cezai boyutuyla kişisel verilerin kaydedilmesi, 5237 sayılı yasanın 135. maddesiyle suç olarak sayılmış; aynı yasanın 137. maddesinde ise nitelikli hali belirtilmiştir.

...

Herhangi bir üyelik bedeli alınıp alınmadığını “Kimlik bilgilerimi güvensiz internet ortamında ne olduğu ve sahibinin kim olduğu belli olmayan bir siteye vermek istemediğim için” üye olmadığımdan dolayı bilmiyorum.

Acizane önerim, meslektaşlarımızın en azından ne olduğu tam olarak belli olana kadar kimlik bilgilerini güvensiz internet ortamında ne ve kimin olduğu belli olmayan sitelerle paylaşmamalarıdır.

Saygılarımla.

Ali Rıza ATAER

Bursa